Wat is bitcoin?

Bitcoin: wereldwijd digitaal geld

Bitcoin is volledig digitaal geld. Het werkt via internet, kent geen landsgrenzen en is bij internationale betalingen net zo snel als e-mail. Veel mensen hebben van Bitcoin gehoord, maar weten niet hoe het precies werkt. Dit leggen wij uit op deze pagina.

Wat moet je weten voordat je met bitcoins begint

Hoewel bitcoins vaak als gewoon geld worden gebruikt, zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen euro’s en bitcoins.

Bitcoins bestaan alleen digitaal: ze worden niet uitgegeven door een centrale bank en er is daardoor ook geen staat die de waarde bepaalt. Bitcoin is een financiële innovatie die de macht over geld teruggeeft aan de gebruikers.

In dit filmpje leggen we uit wat je moet weten voordat je bitcoins koopt. beveiligingsmaatregelen.

Belangrijke termen binnen Bitcoin

Wanneer je net begint met Bitcoin kunnen de vele termen wat overweldigend overkomen. We leggen enkele veelvoorkomende termen uit.

Bit

Een bit is de subeenheid van een bitcoin. Het is vergelijkbaar met de relatie tussen de eurocent en de euro. Een bitcoin staat gelijk aan 1.000.000 bits, oftewel 100 satoshi.

Bitcoin-adres

Het Bitcoin-adres is het enige wat iemand nodig heeft om bitcoins naar jouw rekening over te maken. Het is dus vergelijkbaar met een rekeningnummer.

Blok

Een blok (of block in het Engels) is een verzameling transacties. Deze transacties staan in de wachtrij om bevestigd te worden. Een blok is een schakel in de blokketen.

Blockchain

De blockchain is het openbare archief van alle transacties binnen Bitcoin. De blockchain bestaat uit een keten van blokken die wordt gebruikt om de uitgaven van bitcoins te verifiëren.

Mining

Bitcoin-mining is het maken van bitcoins. De miners laten hun computers wiskundige berekeningen uitvoeren binnen het Bitcoin-netwerk. Deze berekeningen zorgen ervoor dat het netwerk veilig blijft. Als beloning voor dit werk krijgen de miners bitcoins. 

Bitcoins minen is een ingewikkeld proces en zeker geen gemakkelijke manier om aan bitcoins te komen. Lang niet alle Bitcoin-gebruikers doen mee aan mining.

Satoshi

Een satoshi is de kleinste subeenheid van een bitcoin. Bitcoin kent 8 cijfers achter de komma (0.12345678) en is daardoor op te delen in 100 miljoen eenheden. Eén bitcoin is gelijk aan 100.000.000 satoshi; 1 satoshi is 0.00000001 bitcoin.

Satoshi Nakamoto

Satoshi Nakamoto is het pseudoniem van de uitvinder van Bitcoin. Doordat hij zich nooit bekend heeft gemaakt, is zijn/haar/hun echte naam niet bekend. In 2008 publiceerde Satoshi Nakamoto een wetenschappelijk artikel met zijn Blockchain-uitvinding. In 2009 publiceerde hij de broncode van Bitcoin. In 2010 heeft hij zijn project overgedragen aan een groep programmeurs en heeft zich teruggetrokken.

Did this answer your question? Thanks for the feedback There was a problem submitting your feedback. Please try again later.